Verslag EBBC - Ricoh Astronauts - EBBC   2 April 2002

Door: Léon Kersten

EBBC SLEEPT BESLISSINGSWEDSTRIJD TEGEN RICOH UIT HET VUUR

"Ik had gewoon geen zin om te verliezen van Amsterdam, PUNT." Het zijn de woorden van routinier Marcel Huijbens. Hij deed zijn uitspraken eer aan met een nagenoeg perfecte wedstrijd: 22 punten waarvan 8/8 uit het veld, 6/7 vrije worpen en 9 rebounds. Hiermee gaf de 34-jarige forward het voorbeeld voor zijn ploeg die in tegenstelling tot het eerste duel dit keer wel de hele wedstrijd hard werkte. Dat maakte het verschil want Ricoh speelde niet  eens zoveel slechter dan zaterdag, de scorende rol voor de Amsterdammers was dit keer voor Joe Spinks die er 30 inlegde en zijn ploeg nog bijna aan winst hielp.

In de eerste helft was het duel tussen EBBC en Ricoh een kopie van de vorige wedstrijd alleen dan precies omgedraaid. EBBC begon heel sterk en agressief, de Amsterdammers op hun beurt speelden te gehaast en onrustig. De Bosschenaren maakten daar dankbaar gebruik van. 5 minuten ging het gelijk op (10-10), dat eindigde toen Toon van Helfteren zijn ploeg in een zoneverdediging zette. Hierna kwam Ricoh nauwelijks meer tot scoren, iets wat de sterke Winbush (18 ptn, 3/3-2pt, 4/8-3pt) niet naliet. Na het optrekken van de kruitdampen zag een lekker sfeervolle Maaspoort (1100 toeschouwers) dat EBBC een ruime voorsprong had bij de rust (46-32).

Ook na de pauze ging Den Bosch rustig door en pakte na ruim 3 minuten een maximale voorsprong van 16 punten (50-34). Ricoh was duidelijk anders de kleedkamer uitgekomen. Nog agressiever dan gebruikelijk zocht de titelverdediger de grens van het toelaatbare. Op een aanvallende rebound van  Huijbens trok Mario Bennes de Bossche forward duidelijk naar beneden. Huijbens viel maar de scheidsrechters zagen er geen fout in. De break werd door Winbush teniet gedaan door de bal en wellicht de hand van Chris McGuthrie weg te slaan. Omdat er een fout gefloten werd ontplofte Van Helfteren, die prompt een Technische fout kreeg. McGuthrie benutte 4 vrije worpen en daarmee was de Amsterdamse opmars begonnen.

Het laatste kwart werd voor EBBC een zenuwpartij. Ricoh kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en Den Bosch kreeg de bibbers. Toch was er tot 5 minuten voor het slot weinig aan de hand (69-58). Winbush was het eerste slachtoffer die met 5 fouten naar de kant ging en daarmee verdween de Bossche dreiging van buiten. De vierde fout van Daniels, die tot dan toe Joe Spinks in de knip had, zorgde voor de ommekeer. Binnen drie minuten scoorde Spinks 9 punten en kreeg Daniels zijn vijfde fout waardoor de wedstrijd helemaal open lag (72-69).

Ook Spinks (30 ptn, 5/11-2pt, 4/7-3pt, 8/11-ft) blijkt maar eens mens want bijna op de zijlijn maakte hij zijn vijfde fout op de slimme Huijbens. Daarmee verdween de angel van de Amsterdamse aanval van het veld. Huijbens die een zeer sterke laatste kwart speelde, benutte vervolgens beide vrije worpen om zijn ploeg wat meer lucht te geven (74-69). Chris McGuthrie opent de wedstrijd weer met zijn enige driepunter (op 8 pogingen) van de wedstrijd binnen om marge met nog 48 seconden terug te brengen tot 2 (74-72). Koita scoort daarna voor EBBC na een spijtende pass van Norvell. Tony Miller krijgt na een fout van Pots maar 1 vrije worp door de ring waardoor Bennes in de break een fout moet maken. Een beetje flauw krijgt hij een onsportieve fout aan z'n broek en dat betekent 15 seconden voor tijd einde wedstrijd.

Volgens Ton Boot ontbrak het zijn ploeg in deze wedstrijd aan het geloof om te kunnen winnen. Marcel Huijbens was redelijk tevreden over de manier waarop zijn ploeg speelde: "We speelden echt als een team. Ricoh heeft bewezen dat ze een ploeg hebben om kampioen te worden maar als wij spelen zoals we dat nu deden dan kunnen wij ook kampioen worden."

STATS

Verslag Ricoh Astronauts - EBBC   30 Maart 2002

Na een dramatisch verlopen Elite A lieten de RICOH Astronauts vanmiddag in de Sporthallen Zuid zien dat ze misschien net op tijd klaar zijn voor de play-offs. Met een barrage aan driepunters, 14 op 26 voor 53.8% waarvan 7 op 10 voor de 'Mighty Mouse' Chris McGuthrie, werd EBBC verslagen met 86 - 71. In een klein half huur kwam topscoorder Chris McGuthrie tot 32 punten. De kleine guard lijkt na een lange rugblessure en griep zijn snelheid weer gevonden te hebben. Met snelle fake’s weet hij de guards van EBBC, Ed Norvell en Jouke Pots, snel van zich af te schudden. Met een assist door het midden van Joe Spinks weet Chris in de 6e minuut van het eerste kwart ook onder de basket te scoren als hij zich vrij gelopen heeft van zijn bewaker. Met de stand 11 – 11 beginnen de Astronauts een run tot in de 1e minuut van het tweede kwart van 13  - 3 met 3 driepunters van McGuthrie. Met een buzzer-beater 3-punter van Joe Spinks, goed voor 13 punten, 8 rebounds en 5 assists, zetten de Astronauts de stand na 1 half op 44 – 28. Anders dan in de tweede helft van de laatste wedstrijd in de Elite A tegen Omniworld vallen de Astronauts niet stil in de tweede helft.

Kleinste achterstand is 53 – 42 die ook weer door een 3-punter van Chris McGuthrie teniet word gedaan. Het enige gevaar komt nog van de foutenlast. Bij een time-out met 8.09 in het 4e kwart en 13 punten voorsprong is de linkerhelft van het scorebord, waar de fouten van de Astronauts staan aangegeven, verlicht als een kerstboom terwijl aan de andere kant slechts 11 fouten in totaal staan. Egi Mikalajunas heeft in de eerste minuten van het derde kwart al zijn 5e fout. Joe Spinks heeft net zijn 4e gekregen, hetzelfde aantal als van Sanders van der Holst. Terrance Herbert en Angelo Flanders hebben er elk 3. Met 71% vanaf de vrije worplijn weet EBBC er redelijk gebruik van te maken maar in het 4e kwart beginnen ze zelf veelvuldig fouten te maken om balbezit te krijgen. De nummer één van de Elite B heeft weer kunnen wennen aan het hogere niveau in de competitie. Het Bossche team, wat in het begin van het seizoen sterk leunde op het eigen jonge talent, laat het nu weer over aan de Amerikanen die samen met Marcel Huijbens allemaal meer dan 30 minuten op het veld staan.

Ed Norvell maakt de meeste punten voor de bezoekers met een goede 3 op 6 van achter de 3-puntslijn en 5 op 11 tweepunters. Deze laatste punten maakt hij vooral door veel van links naar de basket door te dringen. Naar de basket is ook de richting van zijn assists zoals in de laatste minuut van het 1e kwart zijn assist dwars door het midden op Winbush, die gemakkelijk kan scoren tussen een verbaasde defence van de Astronauts. Maar die op de basket gerichte actie’s leveren ook 9 turnovers op dus daar zullen we dinsdag in Den Bosch waarschijnlijk wel verbetering in zien. Gemakkelijk zal deze kwartfinale niet worden want Den Bosch is ook zeer sterk in de rebound. Totaal meer dan de Astronauts (32 – 37) en alleen door hard werk van onder andere Angelo Flanders halen de Astronauts nog wel meer aanvallende rebounds naar beneden (10 – 9).

STATS

Verslag EBBC - Gunco   21 Maart 2002

Door: Henk v.d. Broek

Deze laatste thuiswedstrijd van de elite-B was voor de thuisploeg van geen enkel belang meer en dat was in het eerste kwart goed te merken. Hoewel de standaard start-5 in het veld kwam bakten die er weinig van en door slecht spel en weinig scores wist het toch vrij zwakke Gunco het eerste kwart af te sluiten met een 14-23 voorsprong. Een slechte start van EBBC, want zo kort voor de play-offs moet je ook in een wedstrijd zonder belangen je kracht testen. In het 2e kwart kwam een heel ander EBBC aan de start en vooral Bobby Frederiks liet zich gelden en scoorde er rustig op los met o.a. 2 3-punters. De hele ploeg speelde nu goed en wist de tegenstander goed onder druk te houden. EBBC scoorde 32-10 in dit kwart en daarmee zat de wedstrijd eigenlijk al op slot. De ruststand was 46-33.

Na rust stond zo ongeveer de bank van EBBC in het veld maar die speelde zo goed dat Gunco er geen gebruik van kon maken. Het verschil bleef in het 3e kwart wat het was namelijk 13 punten. Stand: 62-49. In het laatste kwart zette de thuisploeg nog eens een keer goed aan en bouwde in 5 minuten de voorsprong uit tot 74-55. Toen Cusell (topscorer van Gunco) na enkele minuten met zijn 5e fout naar de bank verdween was de wedstrijd echt over. EBBC speelde de wedstrijd rustig uit en won uiteindelijk met 89-72. Grote uitblinker was Bobby Frederiks met 16 punten en 3 assists en ook Jouke Pots deed goed mee als prima spelverdeler, hiertoe genoodzaakt door een enkelblessure van Ed Norvell. Hopelijk is die niet al te ernstig want in de play-offs zal zijn inbreng echt niet gemist kunnen worden.

Verslag EBBC - NTNT Haaglanden  5 Maart 2002

In deze wedstrijd met 2 gezichten was te duidelijk te merken dat er voor beide partijen niets meer op het spel stond. EBBC is immers al zeker van de eerste plaats in de elite-B en Haaglanden is al zeker van de laatste en is dus bezig met de laatste wedstrijden van dit seizoen. In de eerste en tweede periode leek de thuisploeg het armzalig spelende Haaglanden te vermorzelen: tussenstanden 31-13 en 49-24 ruststand. Het leek geen vraag of EBBC zou winnen, maar alleen maar hoe hoog het verschil zou uitpakken. Maar na de rust kwamen de toeschouwers bedrogen uit, EBBC leek totaal van slag en weinig geïnteresseerd in een goede uitslag. Ondanks het feit dat de starters in het veld stonden wisten de Hagenaars met een uitstekende 14-24 score in de 3e periode toch weer in de wedstrijd te komen. Vooral de scorende impulsen van Haagse uitblinker McFall met 7 driepunters brachten de thuisploeg zowaar weer een beetje in de problemen. Toon van Helfteren liet de 5 starters het hele kwart staan om ze de ellende zelf te laten oplossen.

In het laatste kwart bleef EBBC stuntelen en liet de bezoekers terugkomen tot 73-67 op 3:30 voor het einde! Toen een minuut later McFall met 5 fouten naar de kant moest was het gevaar voor de schutterende Bossche ploeg geweken en wist men de overwinning van 89-77 veilig te stellen. Hopelijk is een slechte generale een goed voorteken voor de bekerfinale van a.s. zondag in en tegen Nijmegen.