Make your own free website on Tripod.com
Brabants Dagblad

EBBC: begin en einde met 'n Akerboom?

Door Jos van de Ven

Vrijdag 6 september 2002 - Over twee weken viert de basketbalvereniging EBBC haar 50-jarig bestaan met onder meer een wedstrijd met All Stars. Uit Amerika komen Jan Dekker en Danny Cramer over omdat beide spelers beseffen dat in Den Bosch stil moet worden gestaan bij een prachtige historie. EBBC was in 1952 de eerste basketbalclub in Zuid-Nederland en groeide later uit tot de beste club in de Nederlandse basketbalgeschiedenis. En juist in 2002 dreigt de proftak van EBBC te verdwijnen.

In het verleden behaalde resultaten - onder meer twaalf landstitels, finale Europa Cup II, diverse finalepoules Europa Cup I en dit jaar nog de Nederlandse beker - zijn geen garantie voor de toekomst. Dat geldt voor alle clubs in het Nederlandse basketbal - waar alleen Amsterdam en Nijmegen het organisatorisch en financieel goed voor elkaar hebben, Voorburg en Werkendam afhaakten en Breda en Groningen vergelijkbare problemen kennen - en EBBC in het bijzonder. Want hoe groots de resultaten van de Bossche profclub ook zijn geweest, de organisatie en het financiŽle beheer zijn na het vertrek van goeroe Rinus de Jong nooit meer op en top geweest.Met De Jong verdween het hart uit de club. De daaropvolgende bestuursleden hadden wellicht het beste voor met EBBC, de visie om de toekomst van het basketbal in Den Bosch financieel en organisatorisch veilig te stellen ontbrak ten enenmale.
Dat aan de vooravond van de festiviteiten het licht wordt uitgedaan is zuur, extra zuur is dat de inzet van een groot aantal vrijwilligers in het afgelopen jaar geen vervolg lijkt te krijgen. In nog geen twaalf maanden tijd is er bij EBBC eindelijk weer eens sprake van een organisatie. Binnen en rond het team. Is de amateurtak nadrukkelijk bij de profafdeling betrokken. Is er een keuze gemaakt om met een jong Nederlands team te spelen. Niet geheel toevallig was het tijdens de eerste ronde van de play-offs in april van dit jaar weer ouderwets druk in de Maaspoort. Nog geen bomvolle hal zoals in het verleden, maar het basketbal leefde weer.

Met een rijke historie, een goede organisatie en een talentvol team is het bestuur er niet in geslaagd om een begroting van ruim 271.000 euro dekkend te krijgen. Sponsors zien al langere tijd meer heil in het ondersteunen van evenementen, als er in een tijd van economische malaise al gesponsord wordt. Wat de huidge bestuursleden wel is aan te rekenen, is de welhaast doodse stilte. De club is te weinig de boer op geweest. EBBC was voor publiek en bedrijfsleven te stil.
Bij EBBC speelt sinds enkele weken Kees Akerboom. Een talentvolle speler die het zelf wil redden, maar er vergif op in kan nemen dat de vergelijkingen met zijn vader steeds worden getrokken. Aan de All Star wedstrijd op 21 september doet Kees Akerboom mee. De basketballer pur sang die EBBC naar ongekende hoogte schoot. Het verleden van EBBC begon met senior en dreigt te eindigen met junior.