Make your own free website on Tripod.com

Brabants Dagblad

Week van de waarheid voor EBBC

Door Jos van de Ven

Vrijdag 6 september 2002 - DEN BOSCH - Basketbalclub EBBC en burgemeester T. Rombouts van Den Bosch geven zich één week de tijd om het profbasketbal voor de stad te behouden.

De burgemeester had in zijn zoektocht naar sponsors liever een week langer respijt gehad, maar het bestuur van de Stichting Profbasketball 's-Hertogenbosch wil de coach en spelers niet langer in onzekerheid houden. EBBC heeft 140.000 euro nodig om aan het einde van deze maand aan het seizoen te kunnen beginnen. Burgemeester Rombouts reageerde woensdagmiddag verbaasd toen voorzitter Roy Karg hem vertelde, dat het bestuur vanwege geldgebrek met de profclub wilde stoppen. "En teleurgesteld", aldus Rombouts, "omdat er het afgelopen jaar goed werk is verricht, maar de club niet vaardig genoeg is geweest om geld binnen te halen." Na het faillissement vorig jaar van de Stichting Topbasketball 's-Hertogenbosch spande de burgemeester zich met succes in voor het behoud van het profbasketbal in de stad. Hij vond een aantal ondernemingen - onder meer Libéma en bouwbedrijf Moonen - bereid om geld in de club te steken. Rombouts: "Vorig jaar zei ik nog dat het een fluitje van een cent moest zijn om geldschieters voor de club te vinden. Nu ben ik minder optimistisch. Economisch gaat het minder goed en de geldstromen in alle takken van sport worden minder. Door dit werk wijs geworden, zeg ik dat de marges zijn bereikt." De komende dagen is de lobby van de burgemeester eigenlijk simpel. Wie belt wie om minimaal 140.000 euro bijeen te krijgen. "De club moet vooral zelf nog een keer aan de gang. Met name de Bossche bevolking duidelijk maken, dat het basketbal voor de stad belangrijk is. Zoals ook musea en orkesten van belang zijn."

Onbespreekbaar

Op (meer) geld van de gemeente hoeft EBBC niet te rekenen. Volgens de burgemeester heeft de club vorig seizoen in de vorm van diensten al ruim 20.000 euro gekregen. "Ook voor het komende seizoen is dit waarschijnlijk mogelijk. Maar directe steun van de gemeente is onbespreekbaar." In het gesappel van de laatste jaren ziet Rombouts geen aanleiding om de club dan maar op te heffen. "Dan maar even niet aan de Nederlandse top, maar de club moet wel blijven spelen. Tijdens een seizoen kan er van alles veranderen waardoor de toekomst er rooskleuriger uit komt te zien. Liever een tandje lager dan helemaal weg. Dan ben je als club helemaal gezien." Inmiddels heeft de Federatie Eredivisie Basketball EBBC een week respijt gegeven om een sluitende begroting in te dienen die nodig is voor een licentie.